15 Mayıs 2018 Salı

Ev Yapımı Granola Tarifi

Şimdi size bir bulaşık toparlama macerasından bahsetmek istiyorum. Bu öyle bir macera ki, sonu çok heyecanlı bir yere ; koca bir kavanoz granola yapımına dayanıyor. 
Sabahlardan bir sabah (yani dün sabah) acai bowl hazırlayıp kahvaltı yapmaya özenmiştim. Çünkü yazın yaklaşması demek en iştah kabartıcı meyvelerin piyasaya çıkması demekti ve buzdolabım kırmızı,mor meyvelerle renklenmişti. Ufak çaplı bir tezgah dağınıklığı ve blender operasyonu ile kahvaltı kasem hazırdı. Cillop gibi olmuştu ve 3 dakikada mideye indirilmişti. 



Yalnız bir eksiği vardı. O canım renkli smoothie kısmına sade yulaf da yakışıyordu yakışmasına da, granola olsa daha bir iyi olurdu sanki. Ama bu granola dedikleri marketlerde 100 gr'ı ''paha''ya satılan, muhtemelen şekerli, şekerli değilse bile koruyuculu birşeydi. Hiç biri değilse bile pahaydı, pahalıydı. 
Granola yapmak ne kadar zor olabilirdi diye kendime sordum. Uzun bir süredir aklımda olan bu sorunun cevabını bulmak için de açtım interneti ve tarifleri okumaya başladım. Aşağı yukarı herkesin tarifi aynı yollardan geçiyordu ama özüne baktığımda herkesin kendi damak zevkine göre yarattığı bir lezzetti. Malzeme seçiminde en özgür olduğunuz, yapması en kolay, en keyifli ve yemesi en lezzetli şey olarak 'granola'yı ilan ediyorum ve mutfakta bulaşıklar boynu bükük dururken granola yapmaya başlıyorum. 




İlk adım fırını 180 derece bi açıyorum ve ben malzemeleri hazırlarken o kendi kendine ısınma çalışmalarına başlıyor. 
Önce içine koyacağım çerezleri seçiyorum. Bizim ev çerezdir fıstıktır o konuda maşallahlıktır. Ne arasanız zaten vardır. O yüzden benimki yok yok bir granola olacaktı. 

Koca bir kavanoz granola yapımı için kuru malzemeler:

1 su bardağı ceviz
1 su bardağı çiğ kaju
1 çay bardağı çiğ badem
2 yemek kaşığı çiğ kabak çekirdeği
1 yemek kaşığı tuzsuz fıstık
3 su bardağı sade yulaf
1 tatlı kaşığı tarçın tozu
1 çay kaşığı zencefil tozu

Artık siz neyi severseniz ekleyin, neyi sevmezseniz çıkarın. Ama ne koyarsanız koyun önce bir güzel kırın. Bunun için ben kahvaltı için zaten inmiş, tezgahta boynu bükük duran mutfak robotunu kullandım. Tüm çerezleri doldurdum içine ve çok ufalanmasına izin vermeden hatta olabildiğince iri bırakarak azıcık çektirdim. İsterseniz bir buzdolabı poşetine doldurup, tokmakla veya bardakla ezerek de irice kırabilirsiniz. Çok ufalanmasın yeter. Sonra derin bir kapta kırılmış malzemelerle yulafları, tarçını ve zencefili birleştirin şöyle bir karıştırın. Bu cepte.

Gelelim koca bir kavanoz granola yapımı için sıvı malzemeler:

2 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı (olmasa da olur)
1 küçük kavanoz elma püresi (kolay olsun diye organik bebek maması olanlardan aldım ama bir dahakine onu da kendim hazırlayacağım)

Ayrı bir kasede tüm sıvıları karıştırın. Kıvamı koyu gelirse azıcık su ile seyreltin. Ve kuru malzemelerin üzerine azar azar, karıştırarak ilave edin. Herşey bir güzel karışınca ve yulaflar artık altın rengini alınca fırına atmaya hazırız demektir.



Geniş bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip, zaten şimdiden misler gibi kokan granolayı eşit yükseklikte ve tüm tepsiye yayılacak şekilde kaşıkla dökün. Ne kadar kalın ve bitişik olursa, pişerken o kadar birleşirler ve bunu istemeyiz. Bu da cepte. O zaman 180 derecede 10 dakika bir pişirin bakalım.
Zaten 5. dakikada muazzam kokular fırından geliyor olacak. Benim gibi sabırsız, zırt pırt fırın kapağını açmak isteyenler için biçilmiş kaftan bir tarif. Açın fırın kapağını ve karıştırın bir güzel ve yine kapatın son 5 dakika daha pişsin.
Fırın 'tık' etti. Güzeeeeel. Şimdi öldürücü darbeyi indiriyoruz ve tepsideki granola üzerine canınızın istediği kadar kuru üzüm, turna yemişi veya ne bileyim küçük küçük doğranmış gün kurusu falan ekleyebilirsiniz. Ha yok ben eklemeyi düşünmüyorum bir şey dersen son 10 dakikaya ayarla fırını ve yine ilk 5. dakikada karıştır. Toplamda 4 kere karıştırdım ki, piştiğinde yapışanları ayırmak zorunda kalmayayım.

Ve bittiii.
Soğuması için fırından çıkarın ve iyice soğuduğunda cam kavonoza alıp buzdolabına koyun. Bozulan birşey olmadığını belirteyim ki bol bol yapmaktan korkmayın.

Şöyle bir zaman hesaplaması yaparsak 10 dakika fırın ısındı ve o esnada malzemeleri kırdık, parçaladık, hazır ettik. 20 dakika da pişmesi için bekledik, arada karıştırdık falan. Ki ben o esnada mutfağı toparladım, cillop gibi yaptım. Boynu bükük mutfak robotu kalmadı ortalıkta.

Al sana 30 dakikalık mutfak toparlamasına sıkıştırılabilen kolaylıkta bir granola tarifi. Yani zor mu granola yapmak? Asla zor değil.

Peki maliyetli mi? Hazırlarını almaktan daha ucuz olduğu kesin. Aşağı yukarı fiyatlara bakınca 300 gr'ı 20 liradan fazlaya satılan birşey. Benim yaptığım tarifte 500 gr yakın bir granola çıkıyor ve hazırların içinde olmayan bir sürü malzeme bulunuyor. Ya da kahvaltı için gittiğiniz kafelerde ev yapımı granola ile hazırlanan menulere de yine en az 20 lira ödüyorsunuz. Bir de o kadar ödüyor olmanıza rağmen granolanın içindekileri seçme şansı vermiyorlar adama.

Badem, fıstık, kaju gibi şeyleri ilk seferde granola yapmak için alırsanız tabii ki fişe bakınca 'ulan gidip hazır alsam daha iyiydi' diyebilirsiniz. Ama o çerezlerden en az 3 kez daha 500 gr granola yapabileceğinizi unutmayın derim.  Ayrıca ekleyip çıkarmak tamamen size kalmış. Yani süper ekonomik granola da yapabilirsiniz (ki bunun için çiğ kajuyu çıkarmak oldukça etkili bir kalem olacaktır), keyfimce yiyeceğim yahu en pahalısı bile dışarıdan ucuza geliyor deyip yok yok bir granola da yapabilirsiniz.


Sonrası zaten malum...
Toplu mutfaklar misler gibi granola kokuyordu ve herkes mutlu mesut kahvaltıların keyfini çıkarıyordu.

Afiyetle!

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Hakkımda

Fotoğrafım

Siz şimdilik beni blog yazan bir İlham Kedisi olarak tanıyın.

İlham'ın İzleyenleri

Bu Blogda Ara

Yazılardan haberim olsun dersen buraya mail adresini bırakabilirsin.

Severek okuduklarımdan

Instagram

E-Mail

ilhamkedisi@gmail.com